Hallo, ik ben Marjon J. Smit.
Mijn moza´ekatelier is in Apeldoorn.
Ik heet u van harte welkom op mijn website
'Moza´ek Ó la Gaudi'.

Nieuw in Apeldoorn
Ge´nteresseerd in en ge´nspireerd door kunstenaars/architecten Antoni Gaudi (1852 - 1926) en Niki de Saint Phalle (1930 - 2002) ben ik mij in 2003 gaan toeleggen op het maken van moza´ekwerken. In eerste instantie was het op plat materiaal, maar al gauw werd dit aangevuld met 3-dimensionale projecten (koppen, olifanten en schalen). Mijn naam is dus Marjon J. Smit, ben in 1963 onder de rook van Amsterdam geboren.

Vanaf het moment dat ik gekleurde badkamer- en keukentegeltjes in mijn handen kreeg, werd ik als het ware getroffen door het moza´ek-virus. Een prettig virus wel te verstaan. Ik begon in allerlei vormen en kleuren mooie werken te maken. Moza´ek bied je de mogelijkheid om te experimenteren en bij het voltooien van het werk, maakt de juiste kleur voeg het tot een waar kunstwerkje. Het is voor mij redelijk verslavend. Omdat moza´eken zo enorm veelzijdig is, blijft het iedere keer weer een verrassing wat er na het voegen precies uitkomt (voor meer moza´ekwerk, kijk bij Galerie).

Exposities
Tot nu toe heb ik in het Gemeentehuis van Diemen geŰxposeerd met het moza´ekwerk 'De Magische Vlinderfontein' in de periode van juli t/m september 2004. Het onderwerp van deze tentoonstelling was 'Vlindertuin' (zie De magische vlinderfontein).
In maart 2005 is de 'Kop Space' tentoongesteld op de expositie van Markant, Centrum voor Kunsteducatie te Apeldoorn. Onderwerp: 'Copy, copy'. De exposanten dienden een kunstenaar te kopiŰren. In mijn geval was dit dus Antoni Gaudi (zie Kop Space).
Van 25 juli t/m 11 september 2005: 'Jip & Janneke en de dieren' op de Diemense expositie met het onderwerp 'de relatie tussen mens en dier' (zie Jip & Janneke en de dieren).


Hier sta ik bij een deur die prachtig is ingelegd met Syrisch houtmoza´ek. In het midden-oosten vind je op diverse plaatsen dit soort moza´ek dat op een speciale wijze wordt gemaakt.
Foto: oktober 2004.


Tijdens mijn vele reizen (o.a. Amerika, Curacao, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, India, ItaliŰ, Libanon, MacedoniŰ, Malta, Marokko, Portugal, Spanje (vaste land, Grand Canaria, Lanzarote & Tenerife), SyriŰ, TunesiŰ en Turkije) ben ik ook altijd op zoek naar tegelwinkeltjes of prachtige moza´eken (bijv. vloeren). Dit soort uitstapjes inspireren mij om opgedane ideŰen weer ergens in mijn moza´eken te verwerken.


In mijn atelier bezig met moza´ekwerk 'Villa Grannetia'. Dit bord hangt aan de voorgevel van een villa in het Gooi (zie voor het eindresultaat bij 'Galerie' onder het kopje 'Diversen').
Foto: juli 2004.


Tussen 1975 en 1981 doorliep ik de middelbare school (VWO-B in Amsterdam), in 1995 heb ik in Zwolle de HBO-opleiding Personeel & Arbeid afgerond en in 2004, 2007 en 2010 heb diverse coachingsopleidingen voltooid. Ben werkzaam op het gebied van personeelsmanagement. Met name personeels- en re-integratieadvieswerk en het coachen van medewerkers die in een andere cultuur zijn opgegroeid. Dit extra facet aan het coachvak, vind ik erg leuk om te doen. Daarnaast coach ik medewerkers die een aspect binnen het Autistisch Spectrum hebben. Daarvoor heb ik in 2016 de Post-HBO-opleiding Autisme Coach bij Windesheim in Zwolle met succes afgerond.

In mijn vrije tijd wil ik zoveel mogelijk in de buitenlucht creatief bezig zijn en naast moza´ekwerk maken, is dat ook (acryl)schilderen en sieraden ontwerpen.
Bijna 20 jaar schilder ik met acrylverf afbeeldingen van Griekenland. Ben dus al geruime tijd op het creatieve vlak bezig en daar zijn in 2003 moza´ekwerken aan toegevoegd. Mijn schilderijen zijn het beste te omschrijven als 'na´eve architectuur', waarbij schaduw wordt weggelaten en een persoonlijke tintje wordt toegevoegd. Op mijn 21ste leeftijd ben ik voor het eerst naar Griekenland gegaan en werd toen direct 'verliefd' op dit prachtige land en dit wil ik in mijn werken ook tot uitdrukking brengen. Ik denk dat ik inmiddels meer dan 70 keer naar Griekenland ben geweest en het blijft boeien. De natuur & cultuur, de Grieken zelf, het eten en uiteraard de heerlijke brandende zon blijven je bekoren. Het is jammer dat Griekenland tot voor kort voortdurend negatief in het nieuws kwam, vanwege de financiŰle crisis-situatie (voor meer schilderijen, klik op Schilderkunst).

In 2011 heb ik een workshop 'sieraden maken' gevolgd en daarbij is de vonk ook direct overgeslagen. Al geruime tijd probeer ik van allerlei materiaal mooie kettingen, armbanden of oorbellen te maken. Ook dit materiaal probeer ik op allerlei bijzondere plekken (m.n. in het buitenland) te spotten (zie voor voorbeelden bij 'Galerie' onder Sieraden).
Sieraden in het groot gebruik ik ook en daarmee versier ik parasols om er vrolijke zonbeschermers van te maken.


Grieks kerkje in avondlicht.De eilanden die ik o.a. bezocht heb, zijn: Alonissos, Chalki, Delos, Corfu, Karpathos, Kefalonia, Kreta, Kos, Lesbos, Mykonos, Naxos, Paros (Anti-Paros), Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopolos, Symi, Syros, Tilos, Tinos en het vaste land van Griekenland (Peleponesos). Ook Cyprus dat een Grieks en Turks gedeelte heeft, heb ik meerdere keren bezocht. Inmiddels ben ik de tel kwijt, maar - zoals gezegd - meer dan 70 keer heb ik Griekenland zeker bezocht.

De volgende Griekse wijsheid (Plutarchus) spreekt mij erg aan:
Een aangenaam en prettig leven is met uiterlijke dingen niet te bereiken.
Slechts uit eigen innerlijk, put de mens als uit een bron,
alle levenslust en levensvreugd.


In het schildergebeuren kan ik de Griekse thema's niet loslaten, maar met moza´ekwerk is mijn scala onbeperkt. Alles wat ik maar in mijn hoofd bedenk, kan ik daadwerkelijk in ontwerpen omzetten en uitvoeren. Dit geeft een heerlijk bevrijdend gevoel.

Kortom: moza´eken is voor mij .... onbegrensde mogelijkheden!

Op deze foto zit ik voor een moza´ekwerk dat naast het Gemeentehuis van Diemen staat. Het is een prachtig groot moza´ekwerk, waar je aan diverse zijden op kan zitten. Dit werk is door iemand anders gemaakt.
Foto: september 2004.

Schilderijen van Griekenland 'Paintings Ó la Greco'
Hieronder heb ik een schilderij afgebeeld om een idee te geven van mijn andere creatieve zijde. Bij het schilderen maak ik eigenlijk altijd 2 schilderijen in eenzelfde stijl die dus ook echt bij elkaar horen. Slechts 1 schilderij van een bepaalde stukje Griekenland is voor mij niet compleet. Gemiddeld hebben mijn schilderijen een grootte van ca. 60 x 80 cm.

Exposities en kunstkalenders
Tot nu toe heb ik diverse exposities gehad in Apeldoorn bij de overheidsgebouwen van de Belastingdienst (in 2000 en 2 exposities in 2001) en een Griekenland-expositie in de Sauna van Lunteren (2001).
Tevens hebben 2 van mijn schilderijen een Kunstkalender mogen sieren. Dit is schilderij 2 (Oia) en schilderij 5 (Lindos). Onderaan het overzicht van de schilderijen, vindt u de foto's van de kalenders. Het betrof de maand juli 2001 en augustus 2002.
Voor meer schilderwerk, klik op Schilderkunst.